Slåttern

Anmälan till Årets Slåtter är öppen!
Lördagen den 29/7 är dagen för Slåttern.
Missa inte att vara med i år, det är 40 år sedan Ryrs Byalag bildades
Anmälan senast den 23/7!


Fredagen den 28/7 är det samling Kl 17 för tältresning på Stora Berget - ju fler som är med desto snabbare går det

Hjärtligt välkomna önskar Byalagets styrelse!

Naturvård

på Ryr

Slåttergille på Ryr, inte bara omvårdnad av naturen!


Om man har förmånen att bo som vi gör på Ryrhalvön i Dalsland, så kan man skatta sig lycklig bara för det. Men det finns så mycket annat att glädjas åt och ta tillvara på. När vi Ryrlingar tog över skötseln av naturreservatet 1983 så innebar det inte bara att vi fick chansen att sköta om naturen på en otroligt vacker plats i Sverige. Det har också inneburit att banden har stärkts mellan alla boende, såväl bofasta som sommargäster. Vi har alla något gemensamt; vårt fina naturreservat. Slåttergillet har gjort att vi har lärt känna varandra, vänskapsbanden har stärkts och det känns som att vi har en unik gemenskap här på halvön. Inte bara en unik natur. Och det vill inte säga lite!

Själva slåttergillet är av tradition alltid sista lördagen i juli. Många är lediga, har sin sommarsemester och kan ställa upp och hjälpa till. Vi går man ur huse och samlas kl 9 på lördagsmorgonen. Efter uppdelning i olika arbetslag fördelade på olika platser så krattas det, röjs det, rensas det, hölassas det mm mm så att det blir fint i reservatet. Traktorer med kärror, självlastare, höräfsor, röjsågar, liar, slåtterbalkar och framför allt en massa härliga ryrlingar som ställer upp och hjälper till. Utan dessa insatser så funkar det inte.

Lunch på dagen och middag med dans på kvällen. En riktigt underbar svensk tradition som alla borde få uppleva.


Här nedan är en länk till en film, sammanställd av Frank Ohlsson, från hur vårt Slåttergille såg ut förr.  Klicka på länken eller kopiera den och klistra in i din webläsare, titta och minns tillbaks, njut av fina bilder från våra trevliga gillen.

Tack Frank!https://youtu.be/wRnhS6pHEaw

Slåttergille på Ryr. Naturvård, umgänge, samkväm. Mycket jobb, men skoj för alla!